yori-coppens-carrière-hsp

De 7 beste carrières voor hoogsensitieve personen

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Welke gevoelens komen in je op als je het woord ‘carrière’ hoort? Overweegt u iets te doen dat u niet echt wilt doen, alleen om een ​​salaris te verdienen? Zie jij heerszuchtige bazen en een koelhartige focus op productiviteit? Als je een hoogsensitief persoon bent, is de kans groot dat werk geen bevredigend deel van je leven is.

Natuurlijk zijn hoogsensitieve personen (HSP’s) niet de enigen die stressen om de juiste baan te vinden. Maar HSP’s worden geconfronteerd met obstakels die veel andere werknemers niet hebben. Deels van wat het betekent om overgevoelig te zijn, is dat je geneigd bent om overweldigd te geraken, dat je misschien worstelt met gehaaste deadlines en dat je bijzonder gevoelig bent voor stressfactoren op de werkplek – inclusief de persoonlijkheden van degenen met wie je moet werken. Het belangrijkste is misschien wel dat overgevoelige mensen betekenis zoeken in hun werk en zonder dit echt niet op hun best zijn.

En al te vaak is het bedrijfsleven eenvoudigweg niet ingesteld om tegemoet te komen aan of bezorgd te zijn over deze behoeften.

Maar dat betekent niet dat elke job zo moet zijn. Er zijn zelfs carrièrepaden die heel goed werken voor de gevoelige mensen onder ons – vooral als je je eigen sterke punten kent.

Laten we in dit artikel onderzoeken waarom hoogsensitieve mensen zo vaak ongelukkig zijn op het werk en hoe ze een carrière kunnen opbouwen die hen daadwerkelijk betekenis geeft.

Ben jij al up to date over het laatste HSP nieuws?

HSP’s willen een baan die meer is dan alleen een salaris

Tevredenheid over de baan is moeilijk te vinden, ongeacht wie je bent – in de Verenigde Staten zegt amper 50 procent van de werknemers tevreden te zijn in hun werk. Maar het lijdt geen twijfel dat het zelfs nog erger kan voor hoogsensitieve mensen, die over het algemeen een gevoel van betekenis en doel in hun werk willen voelen.

Er is een goede reden waarom HSP’s zich zo voelen. Als HSP houdt een dag op het werk meer in dan alleen het werk zelf doen. Het betekent ook:

 • Het bewust zijn van en vaak omgaan met de emoties van iedereen waarmee je werkt
 • Het opmerken van alle subtiele geluiden, geuren en details op die de meeste mensen als achtergrond zien
 • Het diep verwerken van elk deel van de dag – en het verwerken van veel meer mentale energie dan andere mensen zouden doen

Met andere woorden, het werk kan veel zwaarder wegen voor hoogsensitieve mensen dan voor anderen. Zelfs op een goede dag kun je tegen de tijd dat je thuiskomt overgestimuleerd en zonder energie zitten. Het is geen wonder dat HSP’s willen dat hun taak zinvol is: het is misschien het enige wat ze de meeste dagen kunnen krijgen.

Helaas kunnen betekenisvolle banen bijzonder moeilijk te vinden zijn. Gedeeltelijk ligt dit gewoon aan de aard van de economie; onze moderne manier van leven vereist een zekere hoeveelheid repetitief werk, en het meeste daarvan is uiteindelijk gedreven voor winst, niet door missie. Maar zelfs binnen velden die als creatief of “zinvol” worden beschouwd (zoals non-profit werk), kan een bepaalde baan al dan niet krabben aan die jeuk – de persoonlijkheden van degenen waarmee u werkt, spelen een even grote rol in uw werktevredenheid als het werk zelf . Dat betekent echter niet dat het vinden van een zinvolle baan een geluksvogel is.

Er zijn enkele rode vlaggen die je kunt leren vermijden. Ze bevatten het volgende:

 • Alle taken die voornamelijk zijn gericht op verkoop of cijfers halen, vooral als ze niet rechtstreeks in overeenstemming komen met uw eigen persoonlijke waarden.
 • Banen die van nature veel confrontatie met zich meebrengen (zoals onderhandelen).
 • Elke klus waarbij de werkomgeving luid, hectisch of chaotisch lijkt – gebruik het interview om dit uit te komen!
 • Werk dat sterk gericht lijkt te zijn op ‘face-time’ met andere mensen (of het nu klanten zijn of non-stop samenwerking met collega’s). HSP’s zijn geweldig bij mensen, maar ze hebben privétijd nodig om het beste werk te leveren en te doen.

Men waarschuwt ook dat, boven alles, uw collega’s en werkomgeving uw gevoel van geluk op een baan zullen maken of breken. Zelfs in je droomcarrièreveld voel je je opgebrand als je elke dag te maken hebt met een onbeschofte, agressieve baas of een stressvolle kantoordynamiek.

De beste carrières voor hoogsensitieve mensen

Hoogsensitieve mensen hebben ook veel sterke punten als werknemers. Ze bieden zelfs unieke talenten die vele andere werknemers niet hebben. HSP’s zijn bijvoorbeeld ondersteunend en bemoedigend voor de mensen om hen heen. Ze luisteren naar anderen, besteden aandacht aan details en nemen de tijd om over dingen na te denken voordat ze in actie komen. Als leiders leggen ze veel nadruk op het opbouwen van harmonie, wat hen helpt ongelooflijk capabele, loyale teams te bouwen. En in alle instellingen hebben ze een subtiele nuance en hebben ze een intuïtief gevoel voor het omgaan met mensen. Deze sterke punten vormen een uitstekende gids voor wat voor soort carrière HSP’s het leukst vinden – en gedijen erin. Hier zijn onze topaanbevelingen voor specifieke banen voor hoogsensitieve mensen, gebaseerd op de suggesties van enkele hsp coaches, en enkele van onze eigen:

1. De zorgzame beroepen

Deze brede categorie omvat carrières zoals (zelfstandig)verpleegster, arts en fysiotherapeut, evenals maatschappelijk werkers, psychotherapeuten en persoonlijke coaches. Deze velden spelen in op HSP-sterke punten, waaronder empathie, compassie en intuïtief bewustzijn van de behoeften van anderen. Natuurlijk zul je te maken krijgen met veel emoties van andere mensen, maar HSP’s lijken over het algemeen aangetrokken tot deze velden en vinden ze vaak buitengewoon bevredigend. (Volg advies op van HSP-therapeuten/coaches over hoe emoties te beheersen door zelfzorg en grenzen te stellen.)

2. Professionele creatieveling

Dit omvat functies als grafisch ontwerper, copywriter, animator, filmsetontwerper … iedereen die zijn artistieke talenten als een dagtaak inzet. Deze beroepen kunnen een leuke manier zijn om professionele ervaring op te bouwen en geld te verdienen terwijl je je talenten als kunstenaar ontwikkelt. Als bonus zijn deze taken meestal heel eenvoudig op freelance-basis, wat HSP’s de flexibiliteit en autonomie geeft waar ze naar hunkeren.

3. Geestelijk werk

Veel HSP’s zijn diep spiritueel en nemen hun overtuigingen vaak serieuzer dan die om hen heen. Tegelijkertijd zijn HSP’s waarschijnlijk bemoedigend en ruimdenkend. Dit zorgt voor een krachtige combinatie in elke geestelijk persoon. Natuurlijk zijn HSP’s over het algemeen intuïtiever dan dogmatisch over hun spiritualiteit en moeten ze misschien een bepaalde hoeveelheid structuur hebben om als geestelijkheid te werken. Maar dat zou het zeker waard zijn, vooral om te dienen in een van de weinige beroepen waar gevoeligheid en intuïtie nog steeds worden gewaardeerd.

4. Academia

Academia kan concurrerend zijn, maar het beweegt ook in een doordacht tempo waardoor HSP’s hun sterke punten kunnen gebruiken. Je kunt een deel van je tijd besteden aan zorgvuldig, gericht werk waarbij diepe inzichten worden gewaardeerd. Je krijgt ook tijd om les te geven en studenten te helpen, maar slechts voor een deel van je dag – en zelfs niet elke dag. Misschien nog het belangrijkste, krijg je zinvol werk met betrekking tot een onderwerp waar je echt om geeft.

5. Bedrijfseigenaar

Als werknemer voelen veel HSP’s zich onterecht gepasseerd voor promoties, alsof ze geen ‘leiderschapsmateriaal’ zijn. Maar dat is gewoon niet waar – een HSP kan een krachtige kracht zijn aan het hoofd van een bedrijf. Veel van de meest succesvolle kleine bedrijven, zoals boetieks, galeries en coffeeshops, kunnen floreren wanneer ze worden geleid door een hoogsensitief persoon. Een HSP zorgt voor een gastvrije, kalmerende sfeer; een ruimte ontwerpen die echt opvalt; en een loyaal team van medewerkers opbouwen die plezier hebben in hun werk en klanten graag helpen. Als u een visie voor een bedrijf heeft, is dit een goede manier om te gaan.

6. Non-profit werk

Deze heeft een groot voorbehoud: werk zonder winstoogmerk kan net zo stressvol zijn als werk in de particuliere sector. Veel non-profitorganisaties zijn niet zo goed georganiseerd als traditionele bedrijven en sommige gebruiken hun goede missie om lange uren of ondergemiddelde lonen te rechtvaardigen. Maar laat dat je niet afschrikken. Er zijn net zoveel non-profitorganisaties waar de cultuur gezond, coöperatief en gericht is op het echt creëren van goed in de wereld. Non-profitberoepen die vooral goed zijn voor HSP’s zijn administratieve rollen, uitvoerend directeur, marketing, lidmaatschapsmanager, onderzoeker / schrijver en mogelijk zelfs grote fondsenwervende banen (afhankelijk van hoe agressief de financieringsdoelen zijn en hoe ondersteunend de cultuur is).

7. IT-professional

Codering is een erg creatief proces, en dat kan het beste worden gedaan door iemand met oog voor detail en sterke intuïtie. Dat betekent dat HSP’s een duidelijke voorsprong hebben als software-ingenieur, website-ontwikkelaar of in elke functie waarvoor technische kennis vereist is. Veel technologietaken hebben ook een meer ontspannen werksfeer en een focus op werken op afstand, wat ook een uitkomst is voor zeer gevoelige mensen.

Dit zijn onze topkeuzes, maar ze zijn slechts een startpunt. Als hoogsensitief persoon, is de beste manier om een ​​zinvolle baan te vinden, na te denken over je eigen sterke punten en van daaruit te beginnen – en aandacht te besteden aan de cultuur van een werkplek voordat je je aanmeldt. Als je jezelf ergens kunt planten dat je koestert, zul je merken dat werk leuk kan zijn … en misschien zelfs burn-out vrij.

Vond je het een leuk artikel? Wil je meer te weten komen over HSP?

Interesse in de nieuwsbrief om updates te ontvangen?

Misschien vind je dit ook leuk:


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
nl_NLDutch