hsk-emotionele-verwaarlozing

Wat Gebeurt Er Wanneer Een Hoogsensitief Persoon Opgroeit Met Emotionele Verwaarlozing?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Wanneer je hoogsensitief bent, is de kans groot dat je emoties op een zeer sterke manier ervaart – zozeer dat je emoties je kunnen overspoelen. Dat komt omdat hoogsensitieve personen (HSP’s) worden geboren met een zenuwstelsel dat dingen veel dieper verwerkt en “voelt” dan de gemiddelde persoon. De meeste HSP’s zijn zich bewust van hun eigen gevoelens en die van anderen, wat een krachtig geschenk kan zijn.

Maar wat gebeurt er wanneer je opgroeit in een gezin dat deze eigenschap helemaal niet waardeert?

Dat kan betekenen:

 • Ouders die zeiden dat je ‘overdreven reageerde’ omdat je gevoelens had
 • Je ouders hebben nooit hun eigen emoties uitgedrukt en voelden zich ongemakkelijk toen je dat deed
 • Wordt bestempeld als anders (een “dromer”, een “huilebalk”) omdat je gevoelig bent

Helaas is dit niet ongewoon. Sterker nog, een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat veel andere gezonde gezinnen hun kinderen opvoeden met emotionele verwaarlozing – een gebrek aan waardering of reactie op emoties.

Dit kan ongezonde resultaten opleveren voor elk kind, maar vooral voor zeer hoogsensitieve kinderen.

Emotionele verwaarlozing kan een even grote invloed op een kind hebben als misbruik, ook al is het niet merkbaar of gedenkwaardig zoals misbruik is.

Hoeveel hoogsensitieven kunnen we verzamelen door op het duimpje te drukken?

Wat betekent het om emotioneel verwaarloosd te worden?

Volgens psycholoog en auteur Dr. Jonice Webb vindt emotionele verwaarlozing bij kinderen plaats wanneer een ouder niet reageert op de emotionele behoeften van een kind.

“Het klinkt misschien als niets en het lijkt vaak op niets,” schrijft Webb, “maar eigenlijk kan het een even grote impact op een kind hebben als misbruik, ook al is het niet merkbaar of gedenkwaardig zoals misbruik is.”

Vaak lijkt dat gebrek aan emotionele respons helemaal niet ongezond; de ouders kunnen in het algemeen goed voor het kind zorgen. Maar er ontbreekt iets onzichtbaar: de ouder valideert de gevoelens van hun kind niet of reageert niet op de emotionele behoeften van hun kind.

En dat heeft consequenties. Webb zegt dat emotioneel verwaarloosde kinderen zich diep alleen kunnen voelen. Als kinderen hebben ze het gevoel dat hun behoeften niet belangrijk zijn, dat hun gevoelens er niet toe doen, of dat ze nooit om hulp moeten vragen (omdat het wordt gezien als een teken van zwakte).

Wanneer ze opgroeien, kan emotionele verwaarlozing uit de kindertijd blijven bestaan ​​als onnodige schuldgevoelens, zelfwoede, weinig zelfvertrouwen of een gevoel diep, persoonlijk gebrekkig te zijn.

Maar dat geldt voor iedereen die is opgegroeid met emotionele verwaarlozing. Wat als u een HSP bent? Als je biologie je erg op emotie heeft afgestemd, wat doet emotionele verwaarlozing dan met je?

Emoties zijn in veel opzichten de eerste taal van een HSP. En een emotioneel verwaarloosde familie spreekt die taal niet.

Hoe emotionele verwaarlozing een hoogsensitief kind beïnvloedt

Webb schreef onlangs diepgaand over HSP’s in emotioneel verwaarloosde gezinnen. Ze benadrukte dat je een kind niet erg gevoelig kunt maken met een emotionele opvoeding en je kunt iemand ook niet minder gevoelig maken door emotionele verwaarlozing. Hoogsensitiviteit is per definitie een genetische eigenschap; je bent ermee geboren of niet.

Dus emotionele verwaarlozing verandert niet of een kind een HSP is. Maar volgens Webb beïnvloedt het HSP’s heel anders dan andere kinderen.

Dat komt omdat emoties in veel opzichten de eerste taal van een HSP zijn. En een emotioneel verwaarloosde familie spreekt die taal eigenlijk niet. Hoewel de ouders zeker hun eigen emoties hebben, vermijden ze deze naar buiten toe uit te drukken of de emoties van anderen te erkennen. Het is alsof ze zich volledig scheiden van het belangrijkste deel van het innerlijke leven van hun HSP-kind.

Op zijn best is het opgroeien als een HSP in een emotioneel verwaarloosd huishouden alsof je een muzikant bent in een wereld zonder muziek. In andere gevallen is het veel erger – het is hetzelfde als ouders hebben die je actief vertellen dat je muziek slecht is.

Zoals Webb schrijft: “Stel je voor dat je een diep nadenkend, intens voelend kind bent dat opgroeit in een gezin dat geen van beide is. Stel je voor dat je intense gevoelens worden genegeerd of ontmoedigd. Stel je voor dat je bedachtzaamheid wordt gezien als een zwakte. ‘

Natuurlijk hoeven veel HSP’s zich dat helemaal niet in te beelden; het is vaak hoe ze zijn opgevoed. En dat soort emotionele verwaarlozing stuurt HSP-kinderen een boodschap: hier wordt je grootste kracht niet gewaardeerd.

9 manieren waarop jeugd emotionele verwaarlozing schadelijk is voor zeer gevoelige mensen

Iedereen wordt beïnvloed door zijn jeugdomgeving, of het nu goed of slecht is, maar voor hoogsensitieve personen wordt dit effect versterkt. Onderzoek suggereert dat HSP’s meer lijden in slechte omgevingen, maar vooral goed in goede omgevingen. Het is dus redelijk om te verwachten dat emotionele verwaarlozing bij kinderen een te groot effect heeft op gevoelige kinderen.

Hoewel niet elk HSP-kind dat met emotionele verwaarlozing omgaat, alle onderstaande situaties zal tegenkomen, kunnen sommige resultaten zijn:

 1. Hun hoogsensitiviteit wordt een grap, zelfs door hun ouders. Opmerkingen dat een kind ‘te gevoelig’ of ‘een dromer’ is, kan goedbedoeld zijn maar onvermijdelijk overkomen als een negatief oordeel.
 2. Broers en zussen kunnen de HSP sneller pesten. Broers en zussen lijden meestal ook aan emotionele verwaarlozing, maar ze kunnen de boodschap ‘harder worden’ beter aan dan hun HSP-broer of zus. En dat maakt het gemakkelijk voor hen om zich hoger op de pikorde te vestigen.
 3. Ze denken dat er iets mis is met hen. Er bestaat geen limiet aan hoe vaak we het zullen zeggen: hoogsensitieve kinderen zijn normaal. Maar het is onmogelijk om je dat eigen te maken als je keer op keer wordt verteld dat je de vreemde bent. In plaats daarvan internaliseer je dat je emoties niet ‘goed’ zijn en er niet toe doen.
 4. Problemen met vertrouwen. Gezien het bovenstaande is het geen verrassing dat een gevoelig kind begint te twijfelen en zichzelf onderwaardeert. Maar emotioneel verwaarloosde ouders zien dit vaak ook als een zwakke plek en dwingen het kind om zelfverzekerder te worden – zonder ooit de sterke punten en gevoelens van het kind te valideren.
 5. Problemen met kritiek. Over het algemeen reageren zeer gevoelige mensen sterk op kritiek, en kritiek is altijd moeilijk voor een kind. Maar voor een HSP-kind betekent emotionele verwaarlozing dat ze nooit feedback op een gezonde manier te zien krijgen. En natuurlijk kunnen ze geen gezonde manieren ontwikkelen om met kritiek zelf om te gaan als ze het thuis nooit gemodelleerd zien.
 6. Overweldigd geraken, crashen of paniek. Alle HSP’s kunnen overstimuleerd worden door luide of drukke omgevingen en soms overweldigd worden door sterke emoties. Maar gezonde HSP’s leren dit te beheren door zelfzorg. Vaak hebben ze een rustige, veilige plek nodig om zich terug te trekken. Voor hoogsensitieve kinderen is dat alleen mogelijk wanneer de ouder(s) deze behoefte begrijpen – en emotioneel verwaarloosde ouders niet. In plaats daarvan zien ze het meestal als het kind dat ‘overreageert’. Ze kunnen zelfs boos worden op het kind. Dit kan een bron van paniek en angst dat bij het kind kan overweldigen.
 7. Diepe eenzaamheid. Wanneer je emotionele behoeften er niet toe doen en niemand je lijkt te begrijpen, raak je snel geïsoleerd en voel je je misschien alleen op de wereld.
 8. Onvermogen om hulp te vragen. Elk kind dat lijdt aan emotionele verwaarlozing, leert dat ze geen hulp moeten vragen, omdat het niet wordt gegeven of omdat het ‘zwak’ lijkt. Dit is vooral schadelijk voor HSP-kinderen, omdat ze moeten leren spreken voor hun behoeften in een wereld die ze vaak niet begrijpt.
 9. Angst. Al deze factoren kunnen gecombineerd worden om een ​​HSP-kind met voortdurende angst achter te laten, gevoed door de angst dat ze altijd dingen ‘verkeerd’ doen. Wanneer je jezelf begint te behandelen alsof je ertoe doet, beginnen de mensen in je leven anders op je te reageren. Ze beginnen je persoonlijkheid, je emoties en je behoeften te zien.

4 stappen om te herstellen van emotionele verwaarlozing door kinderen

Childhood Emotional Neglect (C.E.N.) verdwijnt niet als je groot bent. Volwassenen dragen het mee in hun leven en het beïnvloedt alles: hun relaties, hun zelfbeeld en hun mentale welzijn.

Maar emotionele verwaarlozing is iets waar je van kunt herstellen. Hier zijn vier strategieën om u hierbij te helpen:

 1. Leer jezelf kennen en accepteren. Inzicht verkrijgen in jouw hoogsensitiviteit is een belangrijke stap om uw behoeften als normaal en geldig te accepteren. En leren over de “emotionele stijl” van CEN kan u helpen patronen te identificeren – en te veranderen – waarvan u zich niet eens bewust bent.
 2. Accepteer dat je gevoelens, behoeften en wensen even belangrijk zijn als die van iemand anders. Dit kan betekenen om meer te communiceren in een vriendschap, je behoeften duidelijk kenbaar te maken aan anderen of grenzen stellen.
 3. Begin je behoeften te uiten. Mensen die herstellen van CEN houden hun emoties meestal verborgen, of voelen zich zelfs “gevoelloos” omdat hun emoties zijn ommuurd. Als een HSP kan dat betekenen dat u alleen uw behoeften uitdrukt wanneer u volledig overweldigd bent (of u zich terugtrekt en ze helemaal niet uitdrukt). Maar de tijd om je gevoelens te uiten is in normale, dagelijkse interacties. “Wanneer je jezelf begint te behandelen alsof je ertoe doet,” schrijft Webb, “beginnen de mensen in je leven je anders te zien en reageren ze anders op je. Ze beginnen je persoonlijkheid, je emoties en je behoeften te zien. En ze beginnen te reageren op wat ze eindelijk kunnen zien. ”
 4. Zelf-kalmeren. Zelf-kalmeren is iets dat de meeste mensen leren als kinderen, wanneer ze worden gekalmeerd door volwassenen die van hen houden. Als je bent opgegroeid met emotionele verwaarlozing, heb je deze vaardigheid waarschijnlijk nooit geleerd – maar het is niet moeilijk om nu te leren.

En natuurlijk zullen veel mensen er baat bij hebben om met een therapeut of coach te praten over hun emotionele verwaarlozing in hun jeugd. Ik help je alvast met alle plezier.

Vond je het een leuk artikel? Wil je meer te weten komen over HSP?

Andere oplossingen die ik gebruik:

 • Sofrologie (ademhaling)
 • Mindfulness (bewustwording)
 • Bewustworden van het probleem
 • Gezondheid + minimale beweging (wandelen, leren lopen (bewust) op de correcte manier)
 • Spirituele pad (het pad van Yoga correct uitvoeren, karma, ego, het 8-voudig pad)
 • Op een correcte manier mediteren of kriya-yoga doen
 • Leren over eigen sterkes en zwaktes via persoonlijkheidstraining (MBTI)

Interesse in de nieuwsbrief om updates te ontvangen?

Misschien vind je dit ook leuk:


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 reactie op “Wat Gebeurt Er Wanneer Een Hoogsensitief Persoon Opgroeit Met Emotionele Verwaarlozing?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
nl_NLDutch