misvattingen-over-hoogsensitieve-personen

5 Misvattingen waar elk Hoogsensitief Persoon(HSP) mee te maken krijgt

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Het was een regenachtige woensdagavond en mijn partner Dorien Van Vreckem en ik (beide HSP) bevonden ons in een ambachtelijke brouwerij té Gent. We waren daar voor een ‘netwerkevenement’ – niet iets dat voor ons vanzelfsprekend is.

Toen we daar waren, deden we altijd ons best om uit te leggen wat we doen – en wat een hoogsensitief persoon is. De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat iemand zegt: “Oh, ik weet wat dat is!” Ik ben hoogsensitief!” Dat is bemoedigend; het betekent dat het onderwerp bekender aan het worden is en dat mensen beter weten wat het betekend om overgevoelig te zijn.

Maar deze keer niet.

Deze keer kwamen we een echte businessvrouw tegen. “Wat doe je?” vroeg ze ons. We vertelde haar dat we coaching aanbieden voor hoogsensitieve personen.

“Oh”, antwoordde ze. “Dus je coacht mensen die gemakkelijk beledigd raken. Moet stoer zijn!”

Wah-wah.

Dorien en ik keken elkaar aan. Ik hoopte dat het een grapje was, maar als dat zo was, had ze slechte smaak. Dorien reageerde.

“Hoogsensitief zijn betekent niet dat je snel beledigd raakt”, legt ze uit. “Het betekent gewoon dat je gevoelig bent voor prikkels in je omgeving.”

Maar deze vrouw snapte het nog steeds niet. “Het lijkt er zeker op dat ik U beledigd heb”, antwoordde ze. “Dus, touché!”

Ik wendde me af, maar vroeg me af: hoeveel mensen denken op deze manier aan overgevoeligheid?

Wanneer je het volgende zegt: “Ik ben een zeer hoogsensitief persoon”, en mensen reageren alsof je zei, “Ik heb een zeer besmettelijke en zielige ziekte”, laten we eerlijk zijn: het doet pijn.

Like indien jij ook hoogsensitief bent!

Waarom zijn er zoveel misverstanden over Hoogsensitieve Personen?

Ik wou dat ik kon zeggen dat er iets unieks was aan de reactie van deze vrouw. De waarheid is dat het helemaal niet uniek was. Niet iedereen is zo vooruitstrevend, maar als je zegt dat je hoogsensitief bent, zijn hier de reacties die je kunt verwachten:

 • “Je moet alleen maar harder worden.”
 • “Ik wed dat je dat kunt beheersen, je moet alleen maar leren hoe.”
 • “Krijg je hulp?”

Zucht.

In een zakelijke omgeving, zoals het evenement waar we waren, is het gemakkelijk om deze reacties weg te werken – zolang je niet wordt overspoeld – omdat het minder persoonlijk is. Maar als je zegt dat ik een hoogsensitief persoon bent, en mensen reageren alsof je zegt dat je een zeer besmettelijke en uiterst treurige ziekte hebt, laten we eerlijk zijn: het doet pijn.

Het doet pijn omdat de wereld niet begrijpt wat overgevoeligheid betekent.

Het doet pijn omdat mensen veel bagage hebben rond het woord “overgevoeligheid”.

En het doet pijn omdat mensen openlijk grappen maken over een eigenschap die bepaalt wie je bent.

De waarheid is dat er een reden is waarom er zoveel misvattingen bestaan over overgevoeligheid. “Gevoelig” is een woord dat we allemaal gebruiken om verschillende dingen te betekenen, en de gewoonlijke definitie heeft vaak geen verband met de manier waarop het in de psychologie wordt gebruikt. Veel mensen hebben nog nooit gehoord van “HSP” en ze staan er niet altijd voor open om er iets over te leren – grotendeels omdat overgevoeligheid zelf vaak als een zwakte wordt gezien.

Maar overgevoeligheid is helemaal geen zwakte. Zoals veel eigenschappen heeft het twee kanten: veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Veel mensen zien alleen de ongemakkelijke kant ervan en leren nooit de sterke punten van overgevoelig zijn te waarderen.

5 Misvattingen waar elke HSP mee te maken krijgt

Misschien is het geen verrassing dat niet iedereen overgevoeligheid “krijgt”. Maar er zijn een paar bijzonder vervelende misvattingen die steeds weer naar voren komen. Hier zijn de vijf grootste die ik de hele tijd hoor – en de waarheid die mensen in plaats daarvan moeten begrijpen:

1. ‘Gevoelig’ zijn is niet hetzelfde als ‘zwak’ zijn.

HSP’s hebben harmonie nodig in hun relaties om te kunnen gedijen. Soms betekent dit dat ze conflicten vermijden, omdat het hen gemakkelijk kan overweldigen. Dit kan ook leiden tot het vermijden van zeer competitieve situaties of het voelen van stress door agressieve deadlines. Voor sommige hypercompetitieve mensen lijkt dit misschien ‘zwak’, maar de waarheid is dat het ook kan leiden tot betere beslissingen, een meer doordachte aanpak en het bedenken van win-wins die voor iedereen werken.

2. Hooggevoelig zijn betekent NIET dat je gemakkelijk beledigd of ‘vol drama’ bent.

We zeggen altijd tegen mensen die gemakkelijk beledigd raken dat ze niet ‘zo gevoelig’ moeten zijn, maar overgevoeligheid heeft niets te maken met overdreven reageren, beledigd raken of drama te creëren voor mensen . Het betekent gewoon dat je alles diep verwerkt – inclusief fysieke sensaties en emoties.

Natuurlijk betekent dit in sommige gevallen dat je iets opmerkt wat anderen hebben gemist … maar dat kan er in feite gemakkelijker voor zorgen om erbij te zijn. De meeste HSP’s zijn in staat tot extreme empathie, zelfs wanneer ze af en toe eens overgestimuleerd geraken en een pauze moeten nemen.

3. Hoogsensitief zijn betekent NIET dat je overal om huilt.

Hoogsensitieve mensen hebben de neiging om emoties sterk te voelen, en ze kunnen vaker huilen dan anderen. Dat betekent echter niet dat HSP’s meteen huilen of om ‘geen reden’. En de meeste volwassen HSP’s hebben geleerd hoe ze met hun eigen tranen moeten omgaan en zullen dit doen op een manier die voor anderen minimaal storend is.

4. Een HSP zijn is GEEN aandoening die moet worden ‘verholpen’.

Dit is een gezonde eigenschap die voorkomt bij 15-20 procent van de bevolking en is hard nodig voor onze samenleving. Eerlijk gezegd zou de wereld een betere plek zijn wanneer er meer hoogsensitieve mensen in zouden zitten.

5. Nee, HSP’s houden er niet van om gevoelig te zijn.

Veel jonge HSP’s hebben moeite om hun gevoeligheid te begrijpen, en het kan tijd kosten om te groeien naar de sterke punten die daarbij horen. Het kan soms ook moeilijk zijn om een ​​eigenschap te hebben die de samenleving niet zo belangrijk vindt als agressie of logica.

Uiteindelijk gaan veel HSP’s hun overgevoeligheid waarderen als een immens geschenk: een vermogen om dingen te zien die anderen missen en diep en hartstochtelijk verzorgen wanneer anderen slechts kil zijn. Veel HSP’s gebruiken hun talenten om anderen te helpen, om als zorgverleners op te treden, om kunst en muziek te maken, of gewoon om te genieten van een authentieke verbinding met andere mensen. De meeste HSP’s zouden hun overgevoeligheid voor de wereld niet willen inruilen.

Dit zijn enkele van de misvattingen over overgevoeligheid die ik tegenkom, maar ze zijn enkele van de meest misleidende – en ze tonen ons aan waarom het dagelijks leven een worsteling kan zijn gewoon om begrepen en geaccepteerd te worden als een HSP. Ik geloof dat dat kan veranderen, dat we op een dag overgevoeligheid kunnen accepteren als een waardevolle en ‘normale’ eigenschap. Tot die tijd moeten we blijven communiceren over dit onderwerp tot als iedereen duidelijk snapt waarover dit gaat.

Like of deel indien je het een interessant artikel vond!

Extra TIP: Oplossingen die ik gebruik:

 • Sofrologie (ademhaling)
 • Mindfulness (bewustwording)
 • Bewustworden van het probleem
 • Gezondheid + minimale beweging (wandelen, leren lopen (bewust) op de correcte manier)
 • Spirituele pad (het pad van Yoga correct uitvoeren, karma, ego, het 8-voudig pad)
 • Op een correcte manier mediteren of kriya-yoga doen
 • Leren over eigen sterkes en zwaktes via persoonlijkheidstraining (MBTI)

Interesse in de nieuwsbrief om updates te ontvangen?

Misschien vind je dit ook leuk:


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 reacties op “5 Misvattingen waar elk Hoogsensitief Persoon(HSP) mee te maken krijgt”

 1. Pingback: 21 Aanwijzingen Dat Je Een Hoogsensitief Persoon Bent

 2. Pingback: 14 Dingen die Hoogsensitieve Mensen Nodig Hebben Om Gelukkig te Zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
nl_NLDutch